Egy ötlet, hogy gyereked játszva megegye a zöldségeket

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a gyerekeim mindig megették a zöldségeket, gyümölcsöket. Sőt, serdülő korukra kifejezetten érdeklődnek az ismeretlen, más földrészekről származó érdekességek iránt, de sok szülőtől hallom, hogy semmivel nem tudják rávenni óvodás-iskolás gyermeküket arra, hogy zöldséget-gyümölcsöt egyen.

Elgondolkodtam, hogy alakulhat ki ez az utálat egy gyerekben, hisz a szoptatást követő hozzátáplálást zöldségekkel, gyümölcsökkel kezdjük. Az első íz, amivel a picik az anyatej után találkoznak, általában az alma, banán, barack, sütőtök, édesburgonya. Finom, édes zöldségpüré, amiről nehéz elképzelni, hogy kicsit nagyobb korban már elutasítják.

Azért itt felmerül bennem a gondolat, hogy mi is az, ami nem ízlik nekik?

Az az étel, amit anya az ő szájízére alakít ki, gondosan odafigyelve a baba visszajelzéseire vagy az üvegbe zárt, előre elkészített pépek, amiről valahol egy laboratóriumban úgy gondolták, hogy egységesen ízleni fog minden picinek?

Persze, nem lehet általánosan alkalmazható, tuti tippet adni, mert vannak gyerekek, akiknél tényleg csak rossz szokás, rosszul kialakított életmód áll a háttérben, de vannak, akik valóban nem szeretik és nem is fogják soha megenni a zöldség, gyümölcsféléket.

Egy dolog biztos, ha már kialakult az ellenszenv, nagyon nehezen visszafordítható, de vegyük elő a jól bevált módszert, a játékot. Az egyetlen dolog, amivel majdnem biztos, hogy célt érünk, ha játszunk a gyerekkel. Piacosat, boltosat, főzőset, éttermeset, kertészeset.

Itt a tavasz, mi lenne, ha azzal kezdenéd, hogy veszel pár nagyobb edényt és jó időben együtt elültettek pár palántát, magot. Sok olyan zöldségféle van, ami jól megterem az erkélyen is, ha gondosan neveled. És ez az, ami érdekli a piciket is. Minden nap öntözitek, figyelitek, nevelitek együtt.

És addig is, amíg lesz otthon saját termés, szombat reggel irány a piac. Vedd rá, hogy vegye kézbe, szagoljon meg bármit és figyeld meg, mi az, ami felkelti az érdeklődését. Tedd be a saját bevásárlótáskájába és vigyétek haza. Nem kell azonnal felhasználni, lehet, hogy első alkalommal ennyi elég neki a felnőttek világából, akkor várd meg, amíg rá tudod venni, hogy amit megvett a piacon, a konyhapultra kerülhessen. A lényeg, hogy mire ide eljutsz, legyen egy bombabiztos ötleted.

Az  interneten sok helyen találsz tippeket arra, hogy lehet mókásan összeállítani egy tányért a picik számára, de ennél is fontosabb, hogy ami elkészül, az ne csak látványos, hanem gyerekbarát ízű legyen. Ne sajnáld az időt arra, hogy együtt főzzetek! Minden más megvár, nem is hiszed, hogy akaratlanul mennyi mindent tanítasz neki. És ráadásul imádni fogja, hogy te és ő együtt főzitek meg, ami utána a családi asztalra kerül.

Ne várd, hogy azonnal felfaljon mindent, lehet, hogy már az is nagy dolog, ha belekóstol. Készítsetek fényképet és küld el a nagyinak, hogy milyen büszke vagy rá. Üljetek együtt asztalhoz és egyétek meg beszélgetés közben vidáman az ételt. Fontos, hogy ne veszekedős, erőszakolós étkezések legyenek, ha nem megy azonnal, nem erőltesd.

Az együtt töltött idő alatt dicsérd meg sokszor, hogy érezze, mennyire elégedett vele az anyukája. Próbáld minél többször bevonni ebbe a folyamatba, hogy kialakuljon benne az igény a zöldségfogyasztásra. Tudom, hogy sok idő és türelem kell hozzá, ami legtöbbünknek nem nagyon van, de gondolj mindig arra, hogy enélkül nem lesz egészséges felnőtt belőle!